Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carros artikelblogg

Den är den här bloggen jag uppdaterar när jag har några längre artiklar eller träningstips att komma med.

Min vardagliga träningsblogg finns på www.kontrollek.bloggagratis.se

Koppelgående

TräningstipsPosted by Carro Thu, January 14, 2010 23:00:07
Jag upplever ofta att när man tränar gå fint i koppel, en färdighet som såväl sällskapshunds- som tävlingshundsägaren kan se som viktig att ha hos sin hund, så ligger mycket fokus på det icke önskvärda beteendet: att dra i kopplet. Det är väldigt lätt att fastna i vad som händer när hunden drar, än vad som händer när hunden gör rätt och alltså går fint.

Jag vill istället lägga fokus på rätt beteende och hur jag ska få fram det.

Hur får jag fram rätt beteende?


Belöna allt som inte är att dra i koppel. Använd din fantasi och observera hunden under hela promenaden. Att nosa runt på marken nära dig, att ta spontan kontakt med dig, att stanna upp och titta på något, att stå stilla och undersöka något... Hundarna gör så mycket mer på promenaden än drar, vi är bara så upptagna av det jobbiga beteendet att vi kan få svårt att se det den gör som är bra.

Börja på en gång när ni kommer utanför dörren. Min unghund har ett kisställe precis utanför dörren som sitter i från när han var liten valp och alltid kissade så fort han kom ut. Eftersom det ligger precis utanför dörren hinner han inte börja dra innan han kommer dit. När han har kissat färdigt kan jag belöna redan första steget han tar och så har vi fått en bra start på promenaden.

Hur ska jag belöna det?


En belöning, och en bekräftelse på vad som var rätt beteende, är att hunden får fortsätta promenaden. Men många hundar kan se "att fortsätta gå" som en tillåtelse att fortsätta dra och man kommer aldrig riktigt vidare. Det är bra om du använder ett belöningsord, en klicker eller dylikt, som talar om för hunden att det var det den gjorde innan ni fortsatte promenaden som var det rätta beteendet (klick för slakt koppel, sen fortsätta gå).

Hur du ska belöna kommer helt an på vilken hund du har. Generellt tycker jag det är effektivast om du belönar så nära dig som möjligt. Var du placerar belöningen är viktig att ha med sig i vad du än tränar, då det hjälper till att ytterligare förstärka det rätta beteendet samt skapa en belöningsförväntan i en viss riktning. Lägg många belöningar nära dig, eftersom det är där du vill att hunden ska vara (i kopplets längd är det ju där den hamnar).

Varför drar hunden?


Fundera över vad din hund strävar efter när den drar i kopplet och ha det i bakhuvudet när du lägger upp träningen.

För hunden som bara vill komma fortare framåt kan mer lugn och ro under promenaderna vara en bra idé. Mycket stadgeträning som t.ex. stå stilla hos dig, följa med i din takt, stanna när du stannar och liknande övningar kan vara bra för att få hunden i en lugnare sinnesstämning. Se till att lägga mycket värde på att vara lugn med många belöningar hunden verkligen gillar.

För hunden som drar för att få upptäcka nya dofter kan en konsekvens av dragandet bli att du backar bakåt och drar hunden med dig, så den får känna samma dofter en gång till. Enda sättet att få upptäcka nya dofter är alltså att hålla sig till din sida.

För hanhunden som drar framåt mot varje stolpe och träd den ser kan du lägga kommando på kissandet och använda det som belöning när hunden går fint. En bits gående nära dig kan resultera i att hunden får kiss-kommandot och får dra fram mot stolpen.

Utnyttja allt i miljön som hunden vill komma åt och använd det som belöning för att hunden går med slakt koppel. Låt den få upptäcka att "dra fram mot kompisen som kommer och möter oss på promenadstigen" inte gör att man kommer närmare utan snarare tvärtom. Att gå i slakt koppel kan däremot resultera i flera godbitar på vägen fram och en höjdarbelöning i form av godbitar hos den man möter när den lyckats gå hela vägen!

Vad ska jag göra när det blir fel?


För det första: se till att koppeldragandet inte lönar sig. Det gäller att bryta vanan.

När hunden drar i kopplet kan du stanna och vänta tills hunden själv slakar kopplet och då belöna den. Passa bara på hunden som lätt bygger egna kedjor och alltså drar iväg, stannar upp, kommer tillbaka, får belöning och således blir belönad för hela kedjan (inklusive koppeldragandet). Gå snabbt vidare till att vänta tills hunden kommer tillbaka och kräv en bits gå-fint innan belöningen kommer.

Du kan också, som i exemplet med hunden som gillar att nosa, backa iväg och låta hunden vända och komma efter dig innan in fortsätter gå. Eller helt enkelt vända och gå åt andra hållet.

I situationer där hunden jagar fram i kopplet och nästan galopperar på stället i sin iver att komma fort fram kan du helt lugnt ta den i halsbandet och föra den tillbaka till din sida, där den får stå och lugna sig en stund innan ni fortsätter gå. Jag brukar låta hunden slappna av innan jag släpper halsbandet. Står hunden kvar väntar jag tills den tar kontakt med mig och då fortsätter jag gå. Drar hunden iväg när jag släpper halsbandet tar jag tillbaka den igen.

När du går promenad ihop med andra som tränar koppelgående - stanna när de stannar men belöna din hund istället för att bara vänta på de andra! Eftersom du själv var i rörelse när deras hundar drog borde ju din hund gått i slakt koppel just då, annars hade ni ju inte varit i rörelse - eller hur?

Vad är mitt mål?

Stör det dig inte att hunden drar i koppel tycker jag inte heller du ska bry dig om att träna det. Är det inget problem för er, varför lägga ner tid på det? Det är din vardag och din hund, ingen annans. Det du däremot kan tänka på är att mycket koppeldragande kan slita på hundens och dina egna muskler och leder, så i sådana fall rekommenderar jag ett välsittande sele på hunden och ett softbelt runt midjan på dig själv.

Softbelt och sele rekommenderar jag även till de situationer då du inte orkar eller har tid att träna. Bra träning är bättre än dålig träning och när man är trött eller stressad blir träningen oftast inte bra. Hunden lär sig lätt skillnaden på känslan att ha ett halsband (gå fint) och ha ett sele (dra) på sig. När jag sätter sele på mina hundar är det fullt tillåtet att dra, de vill jag att de ska vara fullt medvetna om eftersom jag drar med de i skidor och går med de i softbelt som styrketräning för mig själv.

Att träna koppelgående är dock inte svårt och det tar inte lång tid om du är konsekvent med det. Mitt mål med koppelgåendet är en hund som går i så slakt koppel att mina armar kan hänga avslappnat längs sidan när jag går. Jag vill också gärna ha en hund som tar spontan kontakt med mig under promenaden, både i koppel och lös. Med en hund som gör det i koppel är chansen större att den gör det även på avstånd när den är lös.

Så sammanfattningsvis: en tydlig målbild, att inte låta koppeldragandet löna sig och bra och många belöningar för rätt beteende!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Shadi Mon, February 01, 2010 17:55:05

Det var väldigt bra tips!

Posted by Ida Fri, January 15, 2010 15:29:19

Det är många väldigt bra tips för koppelgående! Dock tror jag, krasst nog, att om man vill nå ut till hundägarmedelsvensson med dessa tips, så kommer det bli svårt. Trist, men jag vet själv hur lat jag är ( jag har aldrig mina hundar i koppel ) och hur jag upplever att det kan bli stressande för hunden att behöva leta efter vad som gav belöningen när man tränar koppelgående. Att nosa i marken vill jag tex inte förstärka av flera anledningar, och jag tror att det kommer sitta i även i andra situationer.


Att backa och vända upplever jag kan stressa många hundar, vissa lägger till med frustrationsljud över att hela tiden bli avbruten och leta efter vad som ger belöningen. Koppelträning a la klickerskt är inte optimalt, det tycker jag fortfarande, särskilt inte med tanke på hur lite promenerande och rastande av hundar det blir under den träningen. Det går säkert jättefort när man väl tränat det konsekvent, som du säger, men vad är det för resultat man vill ha? Jag vet att jag vill då inte att mina hundar ska gå och titta på mig i någon slags vardagsfot, jag vill att de ska kunna drälla omkring därframme medan jag sms:ar, fast utan att dra. Och det tror jag är jättesvårt att lyckas med, även om man belönar mycket nosa i marken eller annat.