Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carros artikelblogg

Den är den här bloggen jag uppdaterar när jag har några längre artiklar eller träningstips att komma med.

Min vardagliga träningsblogg finns på www.kontrollek.bloggagratis.se

Klickerkloka mallebarnet

Allmänt hundsnackPosted by Carro Thu, January 14, 2010 08:26:28
Under Sids första månader upplevde jag honom som mycket repetitionsklok, att han alltså hade lätt att upprepa beteenden som jag klickat för. För ett par veckor sedan kände jag däremot att nej, nu hade vi tappat det. Vissa pass gjorde han jättebra medan andra körde han igenom i stort sett hela repertoaren för att leta rätt beteende, varje gång.

Förra veckan blev det extra tydligt när jag tänkte putsa lite på backandet som vi inte tränat på väldigt länge. Han snurrade, hoppade och backade. Sen var vi där. Snurra, hopp-stå, backa. Snurra, hopp-stå, backa. Han hade byggt sig en egen liten kedja och trodde han blev belönad för alla beteenden och inte bara det sista. Tyvärr tog det mig några belöningar innan jag såg mönstret och kunde börja bryta upp det. Jag fick fånga honom många gånger i "stå stilla" för att han skulle kunna ta till backandet utan att först snurra och hoppa.

Problemet var alltså inte att han inte upprepade beteenden jag klickat för, utan att han väldigt lätt gjorde det. När jag klickade för rätt beteende efter att han först visat upp hela repertoaren, så trodde han att jag klickade för hela repertoaren.

Maria Hagström berättade att hon en gång hade en hund med startskall på inkallningen. Hon bröt honom efter skallet och satte tillbaka honom, men i hans huvud var brytandet och omsättandet bara en del av kedjan.

Att Sid är väldigt klok på att upprepa beteenden märks väl i vardagen. Häromdagen låg jag i soffan och han låg mellan mig och ryggstödet (trångt och mysigt). Det kom folk i trappuppgången och han fick en godbit för att han var tyst och bara la upp huvudet på mitt ben och tittade mot ytterdörren. Jag fortsatte titta på TV och Sid fortsatte ligga med hakan mot mitt ben. Sen känner jag hur han trycker hakan mot benet, hårdare och hårdare samtidigt som han tittar på mig med en uppmanande blick. Han hade uppfattat att jag belönade honom för att lägga hakan mot mitt ben och inte för att titta på dörren och vara tyst.

Båda de här sakerna, att han lätt bygger egna kedjor och att han är snabb på att uppfatta vad jag klickar för, är något jag måste ha med mig i bakhuvudet hela tiden när jag tränar. Ett klick på fel ställe kan få honom på helt fel spår och det kommer komma situationer där jag tror att jag klickar honom för en sak men han uppfattar något helt annat, som i hakan-på-benet situationen. För att träningen ska bli så effektiv som den har förutsättningar att bli med en så klok hund måste jag efter varje pass utvärdera, vad jag har klickat för och om mina kriterier är de rätta. Jag måste också bli duktigare på att videofilma för att lättare kunna upptäcka sådana här icke önskvärda kedjor.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ida Fri, January 15, 2010 15:20:38

Intressant blogginlägg! Min Bosse är precis sån här, har lätt för att minnas och bygger lätt kedjor, jaga joggare för att bli inkallad och belönad var en sån sak han tog till ett par gånger som unghund, som tur var fick jag snabbt brutit det. jag mailade faktiskt till Kathy Sdao en gång och bad henne förklara hur det egentligen funkar med att de bygger kedjor och vad som blir förstärkande, och hon menade på att hunden till slut kommer upphöra med den första delen i kedjan för att snabbare komma till den sista, som ger belöningen.


Tyvärr har jag fått bevis på allt för många gånger att så inte är fallet. M.Hagström har någon gång sagt "det de gör, det tränar de på" och det är väldigt sant, ibland och bland funkar det som Kathy säger. Jag är övertygad om att det har att göra med hur billiga beteenden är att utföra som avgör om de kommer ingå statiskt i kedjan eller om de kommer falla ur. Det gäller ju att lära känna sin egen individ för att vet vilka dessa är. :)

Posted by Karin Fri, January 15, 2010 10:08:43

En belgare i ett nötskal. Fort och rätt eller fort och fel = i en belgarhjärna :-)