Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carros artikelblogg

Den är den här bloggen jag uppdaterar när jag har några längre artiklar eller träningstips att komma med.

Min vardagliga träningsblogg finns på www.kontrollek.bloggagratis.se

Barmarksträning på snö

TräningstipsPosted by Carro Tue, January 05, 2010 12:54:30
Det har varit lite tyst i alla bloggarna ett bra tag nu, men jag har massor av inspiration till blogginlägg nu, de ska bara till att skrivas.

Vintern och snön har kommit på riktigt, termometern visar runt tio-femton minus här och ännu kallare i Värmland. Det är hur mycket snö som helst på backen. En av de roligaste aktiviteterna jag vet med hundar är att åka skidor tillsammans. Det var Lina som drog ut mig på det första gången och både Askari och Ebba har fått dra runt mig i skidspåren. Tanken är att Sid också ska bli draghund när han blivit lite äldre, tills dess tränar vi på grunderna.

Jag har honom i sele fastspänt i ett softbelt runt midjan och går promenader på de vägarna där vi så småningom kommer skida. Jag passar på att lägga in kommandon som "höger", "vänster" och "stanna", men han börjar kunna vägarna så pass bra nu att det går av bara farten.

Jag vill gärna att han ska gå rakt framför mig, antingen vid vägkanten eller på vägens mittsträng. Till en början hade jag lite svårt att få till det. Så fort han drog ut i vägen ledde jag tillbaka honom till vägkanten och fortsatte gå, men han hade ändå en stor förmåga att dra ut i vägen och jag fick inte riktigt till det. Tillslut föll poletten ner hos mig själv, det var ju inte svårare än att jag, när han drog åt fel håll, stannade och väntade tills han själv tog sig tillbaka till vägkanten och då fortsatte gå. På så sätt kom vi snabbt framåt och jag kan lätt få honom på rätt tanke om han skulle glida iväg åt sidorna.

Det är riktigt kul med barmarksträning, även om det inte på långa vägar är lika roligt som när skidorna är på. Dessutom kommer det bli väldigt mycket roligare att ge sig ut i spåret med en hund som är ordentligt grundtränad och under kontroll. Dessutom ger det ruskigt bra träning för i stort sett hela kroppen (bl.a. mage, rygg, rumpa, baksida/framsida lår) att hålla emot och bromsa i nerförsbackar med ett ånglok till malinutt fastsatt i midjan.

Att plocka in kunskap från andra situationer in i nya är aldrig fel. Jag är helt ny på draghundsträning, men jag tror nog vi ska få till riktigt bra grunder på våra tidigare erfarenheter. Nästa vecka ska vi på agilitykurs i två dagar, jag har inte hållit på med agility på tio-femton år men det ska bli jättespännande att prova sina tankar i en ny sport.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Dvärghundspossen Tue, January 05, 2010 20:53:30

Blir det racer-Sid och racer-Karro som gör motions-slingorna osäkra med sina skid-turer om några år? ;-)