Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carros artikelblogg

Den är den här bloggen jag uppdaterar när jag har några längre artiklar eller träningstips att komma med.

Min vardagliga träningsblogg finns på www.kontrollek.bloggagratis.se

Handtarget - tusen användningsområden

TräningstipsPosted by Carro Mon, August 24, 2009 18:26:35

Handtarget (att hunden sätter nosen mot din hand och antingen fryser eller gör upprepade duttar) är ett sånt beteende som jag inte vet hur jag skulle klara mig utan på mina hundar. Det är enkelt att lära in och jag hittar nya användningsområden varje dag, här kommer några exempel på vad man kan använda det till:

Inkallningsträning - hunden måste springa hela vägen in till mig och dutta i handen för att få belöning. Till skillnad från att hunden får springa hela vägen in och jag tar den i halsbandet för att få belöning är att här får hunden utföra ett beteende som den sedan tidigare är van vid att få belöning för och jag får en hund som kommer hela vägen intill mig när jag kallar på den.

Lämna av leksak - När hunden kan dutta nosen i handen och min öppna handflata blivit en tydlig signal för beteendet kan jag helt enkelt sätta fram handen när hunden har en leksak i munnen. De första repetionerna kommer hunden säkert släppa leksaken för att dutta men då tar jag helt enkelt bort handen och när hunden tagit upp leksaken igen så kommer handen fram igen. Samma som vid inkallningsträning så får jag här en hund som kommer hela vägen in till mig med leksaken och levererar av den vid min hand. Förberedande apporteringsträning!

Lämna av saker den hittar - Hundar hittar ofta saker ute i naturen som den gärna vill ha men som kanske inte alltid är så lämpligt. Kan hunden lämna av leksaker i min hand kan jag också använda targethanden för att få hunden att lämna av olämpligheter (dessa kan annars vara betydligt svårare att få ifrån hunden, det förbjudna är ju märkligt nog lite mer spännande).

"Be om lov" - Ut genom dörren, ut från bilen, hälsa på folk etc. Fram med handen, hunden får dutta och sen får den det den vill ha. Om hunden hittar något intressant på promenaden kan den få dutta och om det den vill ha är något den kan få (kotte, pinne, jaga fjäril, jaga löv etc.) så kan de få göra det, annars får den belöning från mig (hästbajs, rådjur, andra hundar etc.). En variant av skvallerträning med ett mer konkret beteende än bara kontakttagande.

Vid osäkerhet, rädsla - Ett exempel är när jag var och tittade på kossorna med Sid. Han blev helt stel i kroppen och kunde inte ta godis från mig när jag erbjöd honom, men när han fick dutta först tog han belöningen utan problem och vi kunde snart sitta och titta på kossorna helt avslappnat. Kraften av shaping!

I sökskogen - Hunden kommer in till mig från figurant och istället för att få en godbit för att komma in till mig på stigen så får den dutta och som belöning springa ut till figuranten på andra sidan.

Transport - Mellan moment, på stigen i söket, till startpunkter för övningar etc. Hunden får följa handflatan istället för att jag ska locka på den eller begära ett fritt följ.

Hälsa - Att hunden får dutta näsan i handen på andra är praktiskt både om hunden är osäker eller översocial. Den osäkra hunden känner igen situationen och kan på så sätt bli mer självsäker till att ta kontakt med främlingar medan den översociala hunden kan lugna ner sig i hälsandet när den får en uppgift hos den som den hälsar på. Hos den osäkra hunden tycker jag det här är en betydligt bättre metod än att locka hunden med godbitar till att ta kontakt, då det snarare förstärker det avvaktande beteendet. Dessutom har hunden alltid ett val att låta bli, vilket jag tycker är viktigt att den har.

Avledning - Om hunden skäller när det kommer gäster, vill springa efter cyklister/joggare, skäller på bilar som kör upp på infarten etc. så avleder jag det med att sträcka ut handen när hunden är tyst och tar kontakt med mig. I början vill jag tajma in targethanden innan retningen (bilen, cyklisten, joggaren) kommer fram. Skulle hunden redan börjat skälla eller vad det nu är så väntar jag tills den tystnar och vänder sig mot mig och erbjuder då targethanden som ett alternativ. Som vid skvallerträning blir bilen/cykeln/joggaren tillslut en signal för hunden att söka sig till mig och min utsträckta hand. Jag kan även "fuska" och låta hunden dutta när det är något jag inte vill att hunden ska upptäcka, det finns ju dagar då man inte har tid, ork eller tålamod att genomföra bra träning.

Hundmöten - Samma tanke som vid avledning, hunden får en uppgift som drar tankarna från den mötande hunden.

Targetöverföring - När hunden kan dutta/frysa på handen kan jag föra över targetbeteendet till andra saker, som plastlock, postit-lappar och liknande. Jag kan då använda beteendet även i andra situationer. T.ex. ett duttande på ett platslock i slutet av kontaktfälten, en frysning på postit-lapp när jag lär in vittringsdiskriminering, en snabb dutt på ovansidan av konen etc. För mig finns det många fördelar med att lära in handtargeten först, det är lättare att träna och du undviker att få in mycket skräp i beteendet. Det är lätt att tajma borttagandet av handen när det blir fel (t.ex. hunden börja slicka eller bita) men inte lika lätt att ta bort en extern target snabbt med bra tajming.

Jag har filmat när Sidden gör sina nosduttar men redigeringen krånglar, så håll till godo för en film.