Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carros artikelblogg

Den är den här bloggen jag uppdaterar när jag har några längre artiklar eller träningstips att komma med.

Min vardagliga träningsblogg finns på www.kontrollek.bloggagratis.se

20091013

Träningslogg framåtsändandePosted by Carro Thu, October 15, 2009 17:07:30
Mallepojkarna är hemma och har kvalitetstid med sina hussar den här veckan så det var träning med Swiper som stod på programmet idag.

Kände efter förra passet att det var dags att börja jobba lite med riktningar nu men upptäckte under passets gång att vi måste få bättre flyt på springandet till target innan vi kan lägga in fler targets.

Vi tränade utanför staketet vid stora planen och tanken var att använda hörnet som en extra hjälp. La ut en target längs ena långsidan och en target längs den andra och stod själv med Swiper i hörnet. Ett skick på ena targeten och direkt efter ett skick på den andra - inga andra kommandon än min kroppsriktning. So far so good. Direkt efter de här skicken hittade han dock en favorittarget. Jag vet inte riktigt vad som flög i mig sen för då sätter jag igång och hjälper honom genom att gå mot rätt target. Inte för att det hjälpte, men ändå - vilken onödig idé. Jag tror bara tålamod och lite envishet är det som gäller för att få honom att förstå det här, men först och främst som sagt mer ren targetträning.

Idén till att jobba med det här som en förkunskap fick jag från min sökkompis Sofia som körde den med sina hundar, fast då fick de targeta med framtassarna uppe på ett träd eller andra lodräta föremål. Jag kommer nog bara ha det här som en ren förkunskap att gå dit min kropp pekar. Det är en stor fördel att ha söktränade hundar som ju redan har fått jobba med detta, det gäller bara att de ska koppla att det är samma sak ;) Har tänkt träna färdigheten i andra situationer också, t.ex. hälsa på folk eller springa till leksaker.

Det var massor med hundar på appellplan, varav en tränade fågelapportering, och tikar som luktade smaskens var väl inte världens bästa förutsättning för nyinlärning heller. Det får jag ta på mig.

Vi gick till en parkering en bit bort och tränade framförgående/saktagående eller i stort sett bara vända upp framför och få belöning. Själva beteendet gick riktigt bra men belöningarna blev inte alls bra. Massor med löv på marken som också såg ut som korvbitar och han nosade och nosade utan att hitta. Eftersom jag inte gärna vill förstärka hans nosande plockade jag upp och gav godbitarna från handen istället när han inte hittade dem direkt, vilket såklart inte heller är bra. Mer träning på att bara vända upp och stå STILL med blicken framåt så kan jag placera godbitarna preciiis framför näsan på honom så han inte kan missa dem.

På vägen hem körde vi lite framförgående/saktagående på vägen och då kastade jag godisburken framför huvudet på honom. Det är nog en bra strategi, för den går ju inte att missta för ett löv.

Han lekte riktigt bra idag, men när jag bytte plats glömde jag leksaken så då blev det inte så mycket mer av med det, men innan dess lekte han kanon som sagt.

Till nästa gång: stå stilla med blicken framåt och tänka på en tydlig belöningsplacering. Mer springa-till-targetträning. Köra riktningsträning med godisburkar eller liknande nästa pass bara för att prova.