Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carros artikelblogg

Den är den här bloggen jag uppdaterar när jag har några längre artiklar eller träningstips att komma med.

Min vardagliga träningsblogg finns på www.kontrollek.bloggagratis.se

20091008

Träningslogg framåtsändandePosted by Carro Thu, October 08, 2009 16:46:02
Har tränat Askari och Swiper nere i hundstallet idag med blandade resultat för båda pojkarna.

Askari som mest har fått krypa på senaste tiden hade väldigt svårt för att fokusera bort från mig. Vi jobbade med saktagående/framförgående men det största fokuset blev på att få honom att jobba utåt överhuvudtaget. Allra bäst gick det inomhus i korridoren då han gick rakt och snyggt framför mig i alla möjliga riktningar. Problemet där var att han inte ville ta belöningarna som jag kastade, kan ha varit att han inte såg dem. Korkad belgare som han är gick han ändå fram och tillbaka, fram och tillbaka med glada steg, verkade inte riktigt trygg i miljön dock. Blev störd av folk som sprang i dörrar, hundar som skällde i stallet och hundar som duschades i duschrummet på sidorna. Nåväl.

Ute gick det sämre på ett sätt och bättre på ett sätt. Svårare att få honom samlad, han var ganska yvig i beteendet och flackade både åt höger och vänster samt mycket huvudrörelser. Beteendet är inte alls lika stabilt ute som inne, däremot blir han bättre på att bjuda på beteenden och jobba självsäkert och med större engagemang utomhus där det inte var lika mycket störningar nära. Fick till några bra rundor men jag måste börja lägga in några pass med fokus på riktningsförståelse.

Swiper gick riktigt bra idag, arbetsglädjen och fokuset var på topp och han jobbade intensivt hela passet utan att fastna i nos-modus en enda gång. Ett par gånger åkte näsan ner i backen men han släppte det snabbt.

Swiper fick träna saktagående, hålla fokuset framåt och fortsätta framåt efter klicket. Han fick vända upp frivilligt framför mig och ett par gånger belöning från handen för det. Sen fick han även börja röra sig bort från mig. Jag var ganska generös och belönade det mesta som innebar rörelse från mig och med fokuset bortåt. Var noga med att inte hänga upp mig på en specifik riktning (alltså mot en specifik punkt). Till en början såg han inte de kastade godbitarna som väl smälte ihop med underlaget, träningen gick betydligt snabbare framåt när jag bytte mot stora korvbitar. Swiper är ju inte någon korkad belgare som kan gå i hundra år utan någon annan belöning än att jag fortfarande rör mig.

Några punkter som jag tänkte på under dagens Swiperträning:
- Träna på asfalt! För en hund som är så inne i dofter som han är gräs med allt vad det innebär en fruktansvärt svår störning. Börja träna beteenden på asfalt eller inomhus och flytta sedan ut det på gräs när det börjar sitta.
- Kastade godbitar ska vara stora och väl synliga! Började med frolic idag och de såg han inte alls, bytte till stora korvbitar och träningen gick framåt i rasande takt. Dessutom behöver han inte nosa efter bitar han tydligt ser.
- Kasta först, klicka sen! Nu jobbar vi med att fortsätta framåt efter klicket.
- Koppel på (men släpandes i backen) för att övergången mellan saktagående och framförgående med koppel inte ska bli så stor. Om kopplet är på eller inte ska inte ha någon betydelse för beteendet.

Båda hundarna ska få börja träna riktningsförståelse (att gå dit min kropp pekar) eftersom jag tror det kommer underlätta saktaträningen att de har riktningen som en förkunskap sen tidigare. Dessutom tränar båda hundarna även sök och att gå dit min kropp pekar är en bra kunskap för dem även där. Så nästa pass blir det fokus på det, samt mer träning på att hålla blicken framåt trots att jag (och belöningarna!) står bakom.