Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carros artikelblogg

Den är den här bloggen jag uppdaterar när jag har några längre artiklar eller träningstips att komma med.

Min vardagliga träningsblogg finns på www.kontrollek.bloggagratis.se

20091022

Träningslogg framåtsändandePosted by Carro Tue, October 27, 2009 13:52:49
Tränade mest med Swiper idag eftersom jag inte kommer få möjlighet att träna något mer med honom före redovisningstillfället. Passade också på att göra en liten utvärdering av träningen så här långt.

Gick bort till vändplanen och tränade alltså på asfalt. Gjorde ett par skick till target med blandat godis och lekbelöning. Det går helt okej, för det mesta har han bra fokus och laddar fint i halsbandet när jag vänder upp och känns riktigt het efter belöningen. Det känns som att vi har de bästa förutsättningar man kan tänka sig men vi får inte till ett ordentligt tempo varje repetition. För det mesta blir det trav ut. Även om jag inte riktigt gillar att göra på det sättet så har jag haft en riktig hög belöningskvalitet även de repetitioner som vi har fått trav till targeten men lagt på ännu mer belöning när det blivit galopp. Belöningskvaliteten och belöningsfrekvensen är alltså höga båda två, så det känns inte som att det är där problemet ligger. Kanske jag ska prova att bli mer hård på att det ska vara galopp för att det ska bli någon belöning, problemet då är att vi kanske inte får till så många lyckade repetitioner.

Jag har en idé om att lösningen på fartproblemet kan vara targetbeteende, något som jag inte lagt särskilt mycket fokus på alls. Han springer ut och ger en tass, två tassar eller stamp och jag har belönat alla tre. Fler träningspass på nära avstånd med fokus på ett väldigt aktivt targetbeteende kan vara en bra plan, men det är samtidigt inte själva sändandet fram till targeten jag jobbar på, utan sändandet från min sida. Fler belöningar för galopp direkt från mig innan han kommer fram till targeten kan också vara en idé. Jag brainstormar lite...

Saktagåendet har vi fått ett riktigt genombrott i för det gör han bara så bra! Han vänder upp, står en stund med blicken framåt och rör sig sedan ett steg i taget bortåt med fokuset fortsatt bortåt. Det känns kanonbra! Det är inte riktigt rakt, men det känner jag beror på dels kriterier och dels mer träning på riktningsförståelse. Har belönat med stora, kastade godbitar över huvudet och jag får numera ett riktigt sug framåt efter klicket även om jag någon gång är sen på att kasta.

Askari fick träna framförgående och stå med fokuset framåt fast jag går runt bakom (halten efter framförgåendet). Gick väl okej, han har lite väl mycket framåtdriv och är ganska yvig. Den närmaste veckan före redovisningen ska han få jobba mer med riktningsförståelse och stå med fokus framåt.

20091020

Träningslogg framåtsändandePosted by Carro Sun, October 25, 2009 09:27:41
Askari fick träna riktningar och Swiper sändande till target och omvänt lockande/stå med huvudet och fokus framåt idag.

Askari var helt galen hela passet, det kändes lite som om han hade lämnat hjärnan hemma. Hade synlig leksak utlagd på plan vilket kanske var på tok för svårt för herrn. Körde med små targetplattor (snusdoselock) som låg på linje. Vi ställde upp mittemellan targetplattorna (med en bakom oss och en framför oss) och skickade ibland åt den ena och ibland åt den andra. Det gick bra. Sen rörde vi oss längre och längre ut från linjen mellan targetplattorna och det blev svårare. Men vi jobbar på och ska även plocka med oss övningen till leksaker, figuranter och godbitskålar, men då behöver jag medhjälpare.

Swiper var svår att få att jobba med mig idag. Han var väldigt fokuserad på allt runtomkring, t.ex. andra hundar som tränade på planen. Vi fick till några riktigt bra skick som belönades med lek och som alltid så fungerar leken jättebra i några repetitioner, sen känns det lite som att han tröttnar. Något flyt på det hela vill jag inte påstå att vi har, men det går bättre. Jobbade som sagt också med omvänt lockande när han höll huvudet framåt men mestadels med att jag ska kunna röra mig runt honom i alla positioner. Gick bättre än fartövningen, han kan ha varit trött efter ett träningspass med Susanne precis innan.

Till nästa gång: Swiper: sändande till target, vända upp framför och jobba med omvänt lockande där.
Askari: Riktningar, ingen leksak utlagd till en början. Försöka få andra situationer att jobba med övningen i.

20091013

Träningslogg framåtsändandePosted by Carro Thu, October 15, 2009 17:07:30
Mallepojkarna är hemma och har kvalitetstid med sina hussar den här veckan så det var träning med Swiper som stod på programmet idag.

Kände efter förra passet att det var dags att börja jobba lite med riktningar nu men upptäckte under passets gång att vi måste få bättre flyt på springandet till target innan vi kan lägga in fler targets.

Vi tränade utanför staketet vid stora planen och tanken var att använda hörnet som en extra hjälp. La ut en target längs ena långsidan och en target längs den andra och stod själv med Swiper i hörnet. Ett skick på ena targeten och direkt efter ett skick på den andra - inga andra kommandon än min kroppsriktning. So far so good. Direkt efter de här skicken hittade han dock en favorittarget. Jag vet inte riktigt vad som flög i mig sen för då sätter jag igång och hjälper honom genom att gå mot rätt target. Inte för att det hjälpte, men ändå - vilken onödig idé. Jag tror bara tålamod och lite envishet är det som gäller för att få honom att förstå det här, men först och främst som sagt mer ren targetträning.

Idén till att jobba med det här som en förkunskap fick jag från min sökkompis Sofia som körde den med sina hundar, fast då fick de targeta med framtassarna uppe på ett träd eller andra lodräta föremål. Jag kommer nog bara ha det här som en ren förkunskap att gå dit min kropp pekar. Det är en stor fördel att ha söktränade hundar som ju redan har fått jobba med detta, det gäller bara att de ska koppla att det är samma sak ;) Har tänkt träna färdigheten i andra situationer också, t.ex. hälsa på folk eller springa till leksaker.

Det var massor med hundar på appellplan, varav en tränade fågelapportering, och tikar som luktade smaskens var väl inte världens bästa förutsättning för nyinlärning heller. Det får jag ta på mig.

Vi gick till en parkering en bit bort och tränade framförgående/saktagående eller i stort sett bara vända upp framför och få belöning. Själva beteendet gick riktigt bra men belöningarna blev inte alls bra. Massor med löv på marken som också såg ut som korvbitar och han nosade och nosade utan att hitta. Eftersom jag inte gärna vill förstärka hans nosande plockade jag upp och gav godbitarna från handen istället när han inte hittade dem direkt, vilket såklart inte heller är bra. Mer träning på att bara vända upp och stå STILL med blicken framåt så kan jag placera godbitarna preciiis framför näsan på honom så han inte kan missa dem.

På vägen hem körde vi lite framförgående/saktagående på vägen och då kastade jag godisburken framför huvudet på honom. Det är nog en bra strategi, för den går ju inte att missta för ett löv.

Han lekte riktigt bra idag, men när jag bytte plats glömde jag leksaken så då blev det inte så mycket mer av med det, men innan dess lekte han kanon som sagt.

Till nästa gång: stå stilla med blicken framåt och tänka på en tydlig belöningsplacering. Mer springa-till-targetträning. Köra riktningsträning med godisburkar eller liknande nästa pass bara för att prova.

20091008

Träningslogg framåtsändandePosted by Carro Thu, October 08, 2009 16:46:02
Har tränat Askari och Swiper nere i hundstallet idag med blandade resultat för båda pojkarna.

Askari som mest har fått krypa på senaste tiden hade väldigt svårt för att fokusera bort från mig. Vi jobbade med saktagående/framförgående men det största fokuset blev på att få honom att jobba utåt överhuvudtaget. Allra bäst gick det inomhus i korridoren då han gick rakt och snyggt framför mig i alla möjliga riktningar. Problemet där var att han inte ville ta belöningarna som jag kastade, kan ha varit att han inte såg dem. Korkad belgare som han är gick han ändå fram och tillbaka, fram och tillbaka med glada steg, verkade inte riktigt trygg i miljön dock. Blev störd av folk som sprang i dörrar, hundar som skällde i stallet och hundar som duschades i duschrummet på sidorna. Nåväl.

Ute gick det sämre på ett sätt och bättre på ett sätt. Svårare att få honom samlad, han var ganska yvig i beteendet och flackade både åt höger och vänster samt mycket huvudrörelser. Beteendet är inte alls lika stabilt ute som inne, däremot blir han bättre på att bjuda på beteenden och jobba självsäkert och med större engagemang utomhus där det inte var lika mycket störningar nära. Fick till några bra rundor men jag måste börja lägga in några pass med fokus på riktningsförståelse.

Swiper gick riktigt bra idag, arbetsglädjen och fokuset var på topp och han jobbade intensivt hela passet utan att fastna i nos-modus en enda gång. Ett par gånger åkte näsan ner i backen men han släppte det snabbt.

Swiper fick träna saktagående, hålla fokuset framåt och fortsätta framåt efter klicket. Han fick vända upp frivilligt framför mig och ett par gånger belöning från handen för det. Sen fick han även börja röra sig bort från mig. Jag var ganska generös och belönade det mesta som innebar rörelse från mig och med fokuset bortåt. Var noga med att inte hänga upp mig på en specifik riktning (alltså mot en specifik punkt). Till en början såg han inte de kastade godbitarna som väl smälte ihop med underlaget, träningen gick betydligt snabbare framåt när jag bytte mot stora korvbitar. Swiper är ju inte någon korkad belgare som kan gå i hundra år utan någon annan belöning än att jag fortfarande rör mig.

Några punkter som jag tänkte på under dagens Swiperträning:
- Träna på asfalt! För en hund som är så inne i dofter som han är gräs med allt vad det innebär en fruktansvärt svår störning. Börja träna beteenden på asfalt eller inomhus och flytta sedan ut det på gräs när det börjar sitta.
- Kastade godbitar ska vara stora och väl synliga! Började med frolic idag och de såg han inte alls, bytte till stora korvbitar och träningen gick framåt i rasande takt. Dessutom behöver han inte nosa efter bitar han tydligt ser.
- Kasta först, klicka sen! Nu jobbar vi med att fortsätta framåt efter klicket.
- Koppel på (men släpandes i backen) för att övergången mellan saktagående och framförgående med koppel inte ska bli så stor. Om kopplet är på eller inte ska inte ha någon betydelse för beteendet.

Båda hundarna ska få börja träna riktningsförståelse (att gå dit min kropp pekar) eftersom jag tror det kommer underlätta saktaträningen att de har riktningen som en förkunskap sen tidigare. Dessutom tränar båda hundarna även sök och att gå dit min kropp pekar är en bra kunskap för dem även där. Så nästa pass blir det fokus på det, samt mer träning på att hålla blicken framåt trots att jag (och belöningarna!) står bakom.