Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carro, Ebba, Sid, Askari & Swiper

Carros artikelblogg

Den är den här bloggen jag uppdaterar när jag har några längre artiklar eller träningstips att komma med.

Min vardagliga träningsblogg finns på www.kontrollek.bloggagratis.se

Stora planer för 2011!

PresentationPosted by Carro Thu, March 10, 2011 11:27:19

Under året kommer min syster Cicci gå med som delägare i mitt företag hundID och vi kommer göra en storsatsning. Vi planerar att öppna ett hundcenter i Arninge med kurser och föreläsningar, trim-, bad- och kloklippningsservice, träningskvällar/drop-in hundträning med eller utan instruktör och framförallt ett hunddagis och en uppvärmd träningshall för hundträning.

Du kan läsa mer på hemsidan www.hundid.se och få de senaste uppdateringarna kring projektet genom att gilla oss på Facebook.

På hemsidan finns ett formulär som du kan fylla i för att bli kontaktad av oss med mer information kring hunddagiset, träningshallen eller någon annan av våra verksamheter. Du kan även kontakta mig via telefon 0733601600 (lämna ett meddelande så ringer jag upp om jag inte svarar) eller mail carro@hundid.se

Hemsidan är även uppdaterad med vårens kurser. Du kan anmäla till dessa via hemsidan, telefon eller mail.

Sprid vidare till dina vänner!

Hoppas vi ses på hundID hundcenter!

Nystart!

ÖvrigtPosted by Carro Mon, August 02, 2010 13:45:23
Semestern är slut och sommaren börjar lida mot detsamma. Just nu spöregnar det ute och jag passar på att sitta framför datorn och komma ikapp lite med diverse mailbesvaring, kursplanering och annat pappersarbete. Tänkte bjudit på en artikel här i bloggen också, men kom åt "bakåt"-knappen istället för SHIFT på tangentbordet, vilket ledde till att internet hoppade bakåt en sida och hela inlägget försvann. Vad lär jag mig av detta? ALLTID skriva inläggen i Word, Google Docs eller liknande innan jag klistrar in det här på bloggen. Jag hinner tyvärr inte skriva om det nu, utan det får bli en annan gång.

Ser fram emot en riktig hund-sensommar och hund-höst. Jag har planerat in massa kurser, både som jag själv ska gå och som jag ska hålla. Jag och Sid ska gå kurser i brukslydnad för Maria Hagström och Niina Svartberg, en avslappning- och koncentrationskurs för Åsa Jacobsson och en apporteringskurs för Fanny Gott. Jag har planerat in lydnadskurser, vardagslydnadskurser och valpkurser, datum är inte spikade än men det går bra att intresseanmäla via hemsidan.

En del tävlingar finns inplanerade också. Nästa helg ska jag och Askari tävla lägre klass sök på belgar-SM. Beroende på hur det går blir det ev. en söktävling i november också. Sids tävlingsdebut är planerad till oktober med appellspår och ev. blir det en lydnadsetta till hösten också.

Hoppas alla får en fortsatt bra sommar och att vi ses på någon hundaktivitet i höst!

Koppelgående

TräningstipsPosted by Carro Thu, January 14, 2010 23:00:07
Jag upplever ofta att när man tränar gå fint i koppel, en färdighet som såväl sällskapshunds- som tävlingshundsägaren kan se som viktig att ha hos sin hund, så ligger mycket fokus på det icke önskvärda beteendet: att dra i kopplet. Det är väldigt lätt att fastna i vad som händer när hunden drar, än vad som händer när hunden gör rätt och alltså går fint.

Jag vill istället lägga fokus på rätt beteende och hur jag ska få fram det.

Hur får jag fram rätt beteende?


Belöna allt som inte är att dra i koppel. Använd din fantasi och observera hunden under hela promenaden. Att nosa runt på marken nära dig, att ta spontan kontakt med dig, att stanna upp och titta på något, att stå stilla och undersöka något... Hundarna gör så mycket mer på promenaden än drar, vi är bara så upptagna av det jobbiga beteendet att vi kan få svårt att se det den gör som är bra.

Börja på en gång när ni kommer utanför dörren. Min unghund har ett kisställe precis utanför dörren som sitter i från när han var liten valp och alltid kissade så fort han kom ut. Eftersom det ligger precis utanför dörren hinner han inte börja dra innan han kommer dit. När han har kissat färdigt kan jag belöna redan första steget han tar och så har vi fått en bra start på promenaden.

Hur ska jag belöna det?


En belöning, och en bekräftelse på vad som var rätt beteende, är att hunden får fortsätta promenaden. Men många hundar kan se "att fortsätta gå" som en tillåtelse att fortsätta dra och man kommer aldrig riktigt vidare. Det är bra om du använder ett belöningsord, en klicker eller dylikt, som talar om för hunden att det var det den gjorde innan ni fortsatte promenaden som var det rätta beteendet (klick för slakt koppel, sen fortsätta gå).

Hur du ska belöna kommer helt an på vilken hund du har. Generellt tycker jag det är effektivast om du belönar så nära dig som möjligt. Var du placerar belöningen är viktig att ha med sig i vad du än tränar, då det hjälper till att ytterligare förstärka det rätta beteendet samt skapa en belöningsförväntan i en viss riktning. Lägg många belöningar nära dig, eftersom det är där du vill att hunden ska vara (i kopplets längd är det ju där den hamnar).

Varför drar hunden?


Fundera över vad din hund strävar efter när den drar i kopplet och ha det i bakhuvudet när du lägger upp träningen.

För hunden som bara vill komma fortare framåt kan mer lugn och ro under promenaderna vara en bra idé. Mycket stadgeträning som t.ex. stå stilla hos dig, följa med i din takt, stanna när du stannar och liknande övningar kan vara bra för att få hunden i en lugnare sinnesstämning. Se till att lägga mycket värde på att vara lugn med många belöningar hunden verkligen gillar.

För hunden som drar för att få upptäcka nya dofter kan en konsekvens av dragandet bli att du backar bakåt och drar hunden med dig, så den får känna samma dofter en gång till. Enda sättet att få upptäcka nya dofter är alltså att hålla sig till din sida.

För hanhunden som drar framåt mot varje stolpe och träd den ser kan du lägga kommando på kissandet och använda det som belöning när hunden går fint. En bits gående nära dig kan resultera i att hunden får kiss-kommandot och får dra fram mot stolpen.

Utnyttja allt i miljön som hunden vill komma åt och använd det som belöning för att hunden går med slakt koppel. Låt den få upptäcka att "dra fram mot kompisen som kommer och möter oss på promenadstigen" inte gör att man kommer närmare utan snarare tvärtom. Att gå i slakt koppel kan däremot resultera i flera godbitar på vägen fram och en höjdarbelöning i form av godbitar hos den man möter när den lyckats gå hela vägen!

Vad ska jag göra när det blir fel?


För det första: se till att koppeldragandet inte lönar sig. Det gäller att bryta vanan.

När hunden drar i kopplet kan du stanna och vänta tills hunden själv slakar kopplet och då belöna den. Passa bara på hunden som lätt bygger egna kedjor och alltså drar iväg, stannar upp, kommer tillbaka, får belöning och således blir belönad för hela kedjan (inklusive koppeldragandet). Gå snabbt vidare till att vänta tills hunden kommer tillbaka och kräv en bits gå-fint innan belöningen kommer.

Du kan också, som i exemplet med hunden som gillar att nosa, backa iväg och låta hunden vända och komma efter dig innan in fortsätter gå. Eller helt enkelt vända och gå åt andra hållet.

I situationer där hunden jagar fram i kopplet och nästan galopperar på stället i sin iver att komma fort fram kan du helt lugnt ta den i halsbandet och föra den tillbaka till din sida, där den får stå och lugna sig en stund innan ni fortsätter gå. Jag brukar låta hunden slappna av innan jag släpper halsbandet. Står hunden kvar väntar jag tills den tar kontakt med mig och då fortsätter jag gå. Drar hunden iväg när jag släpper halsbandet tar jag tillbaka den igen.

När du går promenad ihop med andra som tränar koppelgående - stanna när de stannar men belöna din hund istället för att bara vänta på de andra! Eftersom du själv var i rörelse när deras hundar drog borde ju din hund gått i slakt koppel just då, annars hade ni ju inte varit i rörelse - eller hur?

Vad är mitt mål?

Stör det dig inte att hunden drar i koppel tycker jag inte heller du ska bry dig om att träna det. Är det inget problem för er, varför lägga ner tid på det? Det är din vardag och din hund, ingen annans. Det du däremot kan tänka på är att mycket koppeldragande kan slita på hundens och dina egna muskler och leder, så i sådana fall rekommenderar jag ett välsittande sele på hunden och ett softbelt runt midjan på dig själv.

Softbelt och sele rekommenderar jag även till de situationer då du inte orkar eller har tid att träna. Bra träning är bättre än dålig träning och när man är trött eller stressad blir träningen oftast inte bra. Hunden lär sig lätt skillnaden på känslan att ha ett halsband (gå fint) och ha ett sele (dra) på sig. När jag sätter sele på mina hundar är det fullt tillåtet att dra, de vill jag att de ska vara fullt medvetna om eftersom jag drar med de i skidor och går med de i softbelt som styrketräning för mig själv.

Att träna koppelgående är dock inte svårt och det tar inte lång tid om du är konsekvent med det. Mitt mål med koppelgåendet är en hund som går i så slakt koppel att mina armar kan hänga avslappnat längs sidan när jag går. Jag vill också gärna ha en hund som tar spontan kontakt med mig under promenaden, både i koppel och lös. Med en hund som gör det i koppel är chansen större att den gör det även på avstånd när den är lös.

Så sammanfattningsvis: en tydlig målbild, att inte låta koppeldragandet löna sig och bra och många belöningar för rätt beteende!

Klickerkloka mallebarnet

Allmänt hundsnackPosted by Carro Thu, January 14, 2010 08:26:28
Under Sids första månader upplevde jag honom som mycket repetitionsklok, att han alltså hade lätt att upprepa beteenden som jag klickat för. För ett par veckor sedan kände jag däremot att nej, nu hade vi tappat det. Vissa pass gjorde han jättebra medan andra körde han igenom i stort sett hela repertoaren för att leta rätt beteende, varje gång.

Förra veckan blev det extra tydligt när jag tänkte putsa lite på backandet som vi inte tränat på väldigt länge. Han snurrade, hoppade och backade. Sen var vi där. Snurra, hopp-stå, backa. Snurra, hopp-stå, backa. Han hade byggt sig en egen liten kedja och trodde han blev belönad för alla beteenden och inte bara det sista. Tyvärr tog det mig några belöningar innan jag såg mönstret och kunde börja bryta upp det. Jag fick fånga honom många gånger i "stå stilla" för att han skulle kunna ta till backandet utan att först snurra och hoppa.

Problemet var alltså inte att han inte upprepade beteenden jag klickat för, utan att han väldigt lätt gjorde det. När jag klickade för rätt beteende efter att han först visat upp hela repertoaren, så trodde han att jag klickade för hela repertoaren.

Maria Hagström berättade att hon en gång hade en hund med startskall på inkallningen. Hon bröt honom efter skallet och satte tillbaka honom, men i hans huvud var brytandet och omsättandet bara en del av kedjan.

Att Sid är väldigt klok på att upprepa beteenden märks väl i vardagen. Häromdagen låg jag i soffan och han låg mellan mig och ryggstödet (trångt och mysigt). Det kom folk i trappuppgången och han fick en godbit för att han var tyst och bara la upp huvudet på mitt ben och tittade mot ytterdörren. Jag fortsatte titta på TV och Sid fortsatte ligga med hakan mot mitt ben. Sen känner jag hur han trycker hakan mot benet, hårdare och hårdare samtidigt som han tittar på mig med en uppmanande blick. Han hade uppfattat att jag belönade honom för att lägga hakan mot mitt ben och inte för att titta på dörren och vara tyst.

Båda de här sakerna, att han lätt bygger egna kedjor och att han är snabb på att uppfatta vad jag klickar för, är något jag måste ha med mig i bakhuvudet hela tiden när jag tränar. Ett klick på fel ställe kan få honom på helt fel spår och det kommer komma situationer där jag tror att jag klickar honom för en sak men han uppfattar något helt annat, som i hakan-på-benet situationen. För att träningen ska bli så effektiv som den har förutsättningar att bli med en så klok hund måste jag efter varje pass utvärdera, vad jag har klickat för och om mina kriterier är de rätta. Jag måste också bli duktigare på att videofilma för att lättare kunna upptäcka sådana här icke önskvärda kedjor.

Barmarksträning på snö

TräningstipsPosted by Carro Tue, January 05, 2010 12:54:30
Det har varit lite tyst i alla bloggarna ett bra tag nu, men jag har massor av inspiration till blogginlägg nu, de ska bara till att skrivas.

Vintern och snön har kommit på riktigt, termometern visar runt tio-femton minus här och ännu kallare i Värmland. Det är hur mycket snö som helst på backen. En av de roligaste aktiviteterna jag vet med hundar är att åka skidor tillsammans. Det var Lina som drog ut mig på det första gången och både Askari och Ebba har fått dra runt mig i skidspåren. Tanken är att Sid också ska bli draghund när han blivit lite äldre, tills dess tränar vi på grunderna.

Jag har honom i sele fastspänt i ett softbelt runt midjan och går promenader på de vägarna där vi så småningom kommer skida. Jag passar på att lägga in kommandon som "höger", "vänster" och "stanna", men han börjar kunna vägarna så pass bra nu att det går av bara farten.

Jag vill gärna att han ska gå rakt framför mig, antingen vid vägkanten eller på vägens mittsträng. Till en början hade jag lite svårt att få till det. Så fort han drog ut i vägen ledde jag tillbaka honom till vägkanten och fortsatte gå, men han hade ändå en stor förmåga att dra ut i vägen och jag fick inte riktigt till det. Tillslut föll poletten ner hos mig själv, det var ju inte svårare än att jag, när han drog åt fel håll, stannade och väntade tills han själv tog sig tillbaka till vägkanten och då fortsatte gå. På så sätt kom vi snabbt framåt och jag kan lätt få honom på rätt tanke om han skulle glida iväg åt sidorna.

Det är riktigt kul med barmarksträning, även om det inte på långa vägar är lika roligt som när skidorna är på. Dessutom kommer det bli väldigt mycket roligare att ge sig ut i spåret med en hund som är ordentligt grundtränad och under kontroll. Dessutom ger det ruskigt bra träning för i stort sett hela kroppen (bl.a. mage, rygg, rumpa, baksida/framsida lår) att hålla emot och bromsa i nerförsbackar med ett ånglok till malinutt fastsatt i midjan.

Att plocka in kunskap från andra situationer in i nya är aldrig fel. Jag är helt ny på draghundsträning, men jag tror nog vi ska få till riktigt bra grunder på våra tidigare erfarenheter. Nästa vecka ska vi på agilitykurs i två dagar, jag har inte hållit på med agility på tio-femton år men det ska bli jättespännande att prova sina tankar i en ny sport.

Förskunskaperna

Projekt: framåtsändandePosted by Carro Sat, November 07, 2009 15:59:12
Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag skulle presentera förkunskaperna och hur jag tänkte kring dem här på bloggen under hösten. Varför jag ännu inte gjort det är för att jag är riktigt nöjd med texterna och funderar över om jag ska försöka få dem publicerade. Förr eller senare kommer de absolut hamna på bloggen, men först och främst ska de bli lästa och betygsatta av min lärare och sen får vi se.

Utvärdering Swiper

Projekt: framåtsändandePosted by Carro Tue, October 27, 2009 13:53:37
Med tanke på hur få pass vi har tränat tycker jag vi har kommit riktigt långt inom vissa bitar och en bit på vägen på andra. Prioriteringen med Swiper såg ut som följande:

Prio 1:
Omvänt lockande/frisignal/stadgepositioner
Värdeladda halsbandet och ladda när jag tar i halsbandet
Sändande till target
Bibehålla fronriktning

Prio 2:
Vända upp framför
Riktingsförståelse
Avståndsförståelse
Saktagående framför


Omvänt lockande-konceptet förstår han bra, så där får jag sätta en stor grön markering.

Värdeladda halsbandet och laddningen har både jag och Susanne jobbat på, till bl.a. target och leksaker och det känns som att det börjar släppa. Han laddar ju mer mot leksaker än mot target, vilket har sin logiska förklaring.

Sändande till target har vi börjat få flyt på med inte alls den fart jag vill ha.

Bibehålla frontriktning var svårt när jag bara jobbade i sitt/stå/ligg och gick bakom honom och lät honom bjuda på huvudet fram. Däremot när han frivilligt kunde vända upp framför så kunde vi därifrån jobba med frontriktningen. Med mer omvänt lockande-träning i andra situationer så kommer det snart kunna användas även i fokuset framåt-övningen.

Vända upp framför och saktagående framför är det vi fått till allra bäst av de förkunskaper jag jobbat med.

Riktningsförståelse har vi bara kört ett pass och insett att vi måste ha mer träning på sändande till target innan vi kan jobba med det med targetplattor. Tanken var att köra något eller några pass med leksaker men då behövde jag en medhjälpare och jag har inte tagit chansen och frågat någon.

Avståndsförståelsen har vi inte jobbat med alls.


Som sagt, med tanke på hur få träningspass vi haft är jag riktigt nöjd med framstegen. Börjar planera för redovisningen och vad Swiper ska få visa. Tror de blir inlärning av omvänt lockande, ladda i halsbandet och vända upp framför. Vi får se om saktagåendet blir lika bra på gräsplan med massa folk runtomkring - i så fall får han självklart visa lite sånt också.

20091022

Träningslogg framåtsändandePosted by Carro Tue, October 27, 2009 13:52:49
Tränade mest med Swiper idag eftersom jag inte kommer få möjlighet att träna något mer med honom före redovisningstillfället. Passade också på att göra en liten utvärdering av träningen så här långt.

Gick bort till vändplanen och tränade alltså på asfalt. Gjorde ett par skick till target med blandat godis och lekbelöning. Det går helt okej, för det mesta har han bra fokus och laddar fint i halsbandet när jag vänder upp och känns riktigt het efter belöningen. Det känns som att vi har de bästa förutsättningar man kan tänka sig men vi får inte till ett ordentligt tempo varje repetition. För det mesta blir det trav ut. Även om jag inte riktigt gillar att göra på det sättet så har jag haft en riktig hög belöningskvalitet även de repetitioner som vi har fått trav till targeten men lagt på ännu mer belöning när det blivit galopp. Belöningskvaliteten och belöningsfrekvensen är alltså höga båda två, så det känns inte som att det är där problemet ligger. Kanske jag ska prova att bli mer hård på att det ska vara galopp för att det ska bli någon belöning, problemet då är att vi kanske inte får till så många lyckade repetitioner.

Jag har en idé om att lösningen på fartproblemet kan vara targetbeteende, något som jag inte lagt särskilt mycket fokus på alls. Han springer ut och ger en tass, två tassar eller stamp och jag har belönat alla tre. Fler träningspass på nära avstånd med fokus på ett väldigt aktivt targetbeteende kan vara en bra plan, men det är samtidigt inte själva sändandet fram till targeten jag jobbar på, utan sändandet från min sida. Fler belöningar för galopp direkt från mig innan han kommer fram till targeten kan också vara en idé. Jag brainstormar lite...

Saktagåendet har vi fått ett riktigt genombrott i för det gör han bara så bra! Han vänder upp, står en stund med blicken framåt och rör sig sedan ett steg i taget bortåt med fokuset fortsatt bortåt. Det känns kanonbra! Det är inte riktigt rakt, men det känner jag beror på dels kriterier och dels mer träning på riktningsförståelse. Har belönat med stora, kastade godbitar över huvudet och jag får numera ett riktigt sug framåt efter klicket även om jag någon gång är sen på att kasta.

Askari fick träna framförgående och stå med fokuset framåt fast jag går runt bakom (halten efter framförgåendet). Gick väl okej, han har lite väl mycket framåtdriv och är ganska yvig. Den närmaste veckan före redovisningen ska han få jobba mer med riktningsförståelse och stå med fokus framåt.

Next »